Bravecare

Безопасна работа

  1. Home
  2. /
  3. Безопасна работа

Хората, които се решават да заминат да работят извън страната си понякога може да изпаднат в различни ситуации.

Трите най-чести от тях са:

Нелоялни работодатели, които не изпълняват декларираните преди това задължения и отговорности. Когато пристигнете на място се оказва, че работната позиция е далеч по-лоша, липсва осигурена професионална медицинска помощ, възнаграждението е много по-ниско от очакваното или не Ви плащат изобщо.

Може да станете жертва на трафик на хора.

Когато вземете решение да започнете небезопасна работа „на черно“ или в „сивия сектор“, когато не сте защитени с никакъв договор, не можете да се възползвате от общественото здравеопазване, нямате доверена българска фирма, която да носи отговорност за вас, която във всеки един момент ще реагира и безопасно ще ви върне у дома, нито пък лице, към което да се обърнете на място, в случай че имате някакъв проблем. Освен това рискувате да понесете всички законови последствия от незаконния труд на територията на Република Германия.

В медиите сме срещали много драматични истории на хора, които са заминали за чужбина, за да търсят по-добро бъдеще, а са попаднали на места, които повече напомнят за трудови лагери или публични домове. За съжаление, тези неща продължават да се случват, дори и в цивилизовани и високоразвити държави със силно законодателство и добре работещи силови структури.

Как да избегнем подобни ситуации? Как своевременно да разпознаем сигналите за потенциална заплаха за нашата безопасност, а понякога и за нашия живот?

Когато си търсите работа зад граница за първи път трябва да бъдете много предпазливи, да се ръководите от здравия разум и да помните, че има много оферти за работа.

Лицата, които търсят легална работа като домашни помощници/болногледачки на хора в затруднено положение или възрастни хора и се възползват от услугите на фирми – посредници, трябва задължително да проверят следните условия:

• Адвокат
Ако имаш въпроси от юридическо естество, свързани с твоите трудови права, не разбираш трудните параграфи и т.н., можеш да напишеш конкретните си въпроси на email: prawnik@bravecare.pl

• Медицинска сестра
Не знаеш как да реагираш в дадена ситуация, не знаеш как да помогнеш на човека, за когото се грижиш? Искаш да обогатиш познанията си относно грижите? Потърси помощ от професионалист на email: pielegniarka@bravecare.pl

• Психолог
Работата се осъществява далеч от семейството и от обичайната среда и може да бъде изпитание за психиката. В такива случаи е добре да се възползвате от помощта на специалист. Нашият психолог очаква вашите въпроси на email: psycholog@bravecare.pl

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Не действайте прибързано, ако се намирате в лоша финансова или житейска ситуация, напротив, запазете спокойствие и трезв ум, за да не влошите още повече ситуацията. Не се доверявайте на хора, които ви предлагат нереално идеални условия и оферти за работа!